Lezingen en demonstraties

Voor tuinclubs, afdelingen van de KMTP, bibliotheken of andere geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid om een lezing te verzorgen over de volgende onderwerpen.

Lezingen alleen in de maanden maart tot augustus. (Andere maanden eventueel in overleg)

Inlichtingen en afspraken: tel/fax 0512 372521 of e-mail ons.

terug naar Menupagina

Nieuwe vaste planten

Het tuinplantensortiment is de laatste jaren danig in beweging. De vaste planten zijn hierop geen uitzondering. Vele nieuwe soorten en rassen worden op ons losgelaten. Toch blijken dit niet altijd de beloofde verbeteringen te zijn. En daarom zijn wij gestart met een lezing om dit duidelijk te maken. Het programma bestaat uit een inleiding, een korte beschrijving van onze kwekerij, gevolgd door een uitgebreide voorstelling van het nieuwe sortiment en de wijze waarop wij dit verkrijgen. Ter afsluiting van het eerste uur maken wij met zijn allen aan de hand van dia’s een wandeling door het jaar. Na de pauze zullen een aantal plantenportretten de revue passeren. Het gaat hierbij om planten kriskras uit het sortiment, waarover om welke reden dan ook iets opmerkelijks te vertellen valt.

De conclusie van dit programma zal blijken te zijn, dat wanneer men bewust kiest voor een bepaalde plant op een bepaalde plaats, het mogelijk zal zijn het meeste plezier van een vierkante meter tuin te behalen. Afhankelijk van de datum zullen wij enige  planten  voor de verkoop mee brengen.

De duur van het programma is ongeveer twee maal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

Lamium orvala, een nieuwe vaste plant

De Hemelse Bergen van Kyrgyzstan

Het Tien Shan gebergte (de Hemelse Bergen) in Kyrgyzstan is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Ingeklemd door grote buurlanden als China, Kazachstan en Oezbekistan biedt de voormalige Sovjetrepubliek Kyrgyzstan (Kirgizië) een ongekende rijkheid aan flora en fauna.

Brian Kabbes ondernam verschillende avontuurlijke reizen naar dit land, waarover hij tijdens deze diavoorstelling vertelt. In een land zo groot als de helft van Duitsland komen meer plantensoorten voor dan in heel Europa! Tijdens zijn tochten werd er geslapen bij locale herders in hun vilten joerten en was het mogelijk het dagelijkse leven van deze semi-nomaden van dichtbij mee te maken. Ook daarover zal Brian vertellen.

Naast indrukwekkende landschappen en vele boeiende planten komt ook de overige natuur ruim aan bod. Tijdens deze voorstelling reist u mee door de Hemelse Bergen, bezoeken we de spectaculaire woestijnen in het binnenland en de uitgestrekte, bloemrijke weides. Het belooft een boeiend verslag te worden, vol avontuurlijke verhalen.

De duur van dit programma is twee maal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

De Hemelse Bergen van Kyrgyzstan

Aardappels en dahlia’s

Op het oog een wonderlijke combinatie, toch is er een overeenkomst. Beide zijn knoldragende planten die in een ongelooflijke verscheidenheid voorkomen. Reuzen en dwergen, felle kleuren en zachte pasteltinten. Tijdens deze diavoorstelling maakt u in het eerste uur kennis met de veelzijdigheid in kleur en vorm van de aardappel en haar boeiende familieleden. Vooral de oorspronkelijke aardappel uit de Zuid Amerikaanse Andes komt ruim aan bod, maar ook de familieleden uit de sier-  en moestuin worden niet vergeten.

Na de pauze is een andere knolvormende plant aan de beurt; de dahlia. Heel bekend zijn de vaak dubbelbloemige tuindahlia’s in bonte kleuren, maar ook hier zijn de oorspronkelijke wilde voorouders

minstens zo interessant. Wij nemen u mee op een spannende reis die wij maakten op zoek naar wilde dahlia soorten in de jungle van Mexico. Hier zal duidelijk worden dat de aardappel en dahlia meer met elkaar gemeen hebben dan menigeen zo op het oog zou zeggen.

Het programma duurt ongeveer tweemaal 50 minuten onderbroken door een pauze.

Bintje uit Suameer

Demonstratie plantenvermeerdering

(alleen in maart, april en mei)

Een van de leukste bezigheden met planten is wel het vermeerderen ervan. Planten kunnen ruwweg op twee verschillende manieren worden vermeerderd. Door zaaien ontstaan nieuwe planten met een unieke eigen genetische opmaak. Vaak merken we daar weinig van, maar soms is dat gegeven erg nuttig. Bijvoorbeeld bij het kruisen van nieuwe planten.

Planten kunnen ook langs vegetatieve weg vermeerderdworden, er ontstaan dan exacte kopieën van de oorspronkelijke moederplant. Wanneer men bestaande rassen (cultivars) van planten wilt vermeerderen zal dit vaak de enige manier blijken te zijn. Gelukkig zijn er verschillende technieken zoals, stekken, scheuren, afleggen en enten.

Tijdens de workshop krijgen de aanwezigen uitlegover de voor- en nadelen van de verschillende vermeerderingmethodes en zullen een aantal technieken worden gedemonstreerd. Wij zorgen voor vermeerderingsmateriaal, de gesneden stekken mogen de aanwezigen meenemen om thuis verder op te kweken.

De duur van dit programma is twee maal ca. 50 minuten,onderbroken door een pauze.

Zaaipotten in de tunnelkas

Waar komen onze tuinplanten vandaan?

Alle tuinplanten zijn ooit op enig moment uit de natuur gehaald en zijn vaak na lange omzwervingen en kwekersactiviteten in onze tuinen terecht gekomen. In dit lezingsprogramma neemt Brian Kabbes u mee naar alle uithoeken van de wereld waar hij vaak met eigen ogen de voorouders van onze tuinplanten in het wild zag groeien. Van de uitgestrekte prairies van Noord Amerika tot de alpen van Nieuw Zeeland en van de steile hellingbossen in Japan tot de steenwoestijnen van Zuid Afrika overal zijn ooit planten verzameld om bij ons als tuinplant te dienen.

U krijgt een beeld van het verzamelen van planten in vroeger tijden door onverschrokken plantenjagers en tevens kunt u zien wat de natuurlijke groeiplaatsen ons vertellen over het gebruik van de betreffende planten in onze tuinen. In twee maal 50 minuten maakt u een botanische wereldreis, langs vele boeiende tuinplanten en evenzoveel opmerkelijke verhalen.

De duur van dit programma is tweemaal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

Bloemenweide in Californie

Planten die de geschiedenis veranderden

De culturele geschiedenis van de mensheid is nauw verbonden met de natuur in de breedste zin van het woord. Tijdens deze lezing gaat Brian in op de relatie tussen planten en mensen, zoals die al sinds de prehistorie bestaat. Als nutsgewassen (voeding, sierplanten, nedicinaal, kleding, brandhout etc.), maar ook in de kunst en in dagelijkse gebruiken vergezellen planten de mens. Aan de hand van sprekende voorbeelden maken we fascinerende en soms komische een ontdekkingstocht langs achtergronden, wetenswaardigheden, rituelen en gebruiken.

De duur van dit programma is tweemaal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

Planten die de geschiedenis veranderden

Botaniseren langs de oude Zijderoute

Al voor de jaartelling werd er handel gedreven langs de handelsroutes van China naar het Middellandse Zeegebied. Met kamelenkaravanen kwamen kostbare stoffen, porselein, specerijen en vruchten naar onze regionen. De routes liepen door onherbergzame woestijnen, langs bergpassen en door uitgestrekte wouden en steppes. Brian & Meerim Kabbes hebben in het voetspoor van Marco Polo delen van de oude Zijderoute bezocht om de locale flora in al haar veelvormigheid te bestuderen. Tijdens een spannende reis nemen zij u mee naar het enorme Kazachstan, het sprookjesachtige Oezbekistan en het ongerepte Kirgizië, in het hart van Centraal Azië. Een veelheid aan bekende en minder bekende planten komt voorbij, allen in hun natuurlijke omgeving. Naast de ongekend rijke flora is er ook aandacht voor de overige natuur en maken we kennis met de cultuur en leren we de landen beter kennen. Voor wie nog nooit in het hart van Azië is geweest, is deze lezing een mooie gelegenheid kennis te maken met dit adembenemende continent.

De duur van dit programma is twee maal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

Het Turkse Taurusgebergte

Botaniseren in Zuid Afrika

Het zuidelijkste puntje van Afrika is voor plantenliefhebbers een waar paradijs. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar zoveel verschillende planten- en diersoorten voorkomen. Alleen het land Zuid Afrika kent al meer dan 14.000 soorten!

Tijdens deze lezing nodigt Brian Kabbes u uit, aan de hand van dia’s, mee te reizen door dit schitterende land.

Vanzelfsprekend komen de wilde planten uit Zuid Afrika ruim aan bod, zoals bijvoorbeeld de voorouders van bekende tuinplanten als de Pelargonium (geranium), Diascia, Agapanthus en de Kniphofia (vuurpijl). Maar ook in ons land nog volkomen onbekende planten zullen te zien zijn. De overige natuur is zo opmerkelijk dat daar ook aandacht voor zal zijn.

We maken een reis langs de weelderige kusten, door de woeste halfwoestijn in het binnenland en de uitgestrekte zand- en kiezelvlakten in het noorden.

De duur van dit programma is twee maal 50 minuten, onderbroken door een pauze.

Jonge baviaan in Zuid Afrika

Menupagina

© Kwekerij Kabbes 2016