Het overwinteren van Dahliaknollen

Dahlia’s zijn waardevolle zomer- en nazomerbloeiers, maar zijn helaas niet volledig winterhard. Hoewel veel Dahliaknollen de laatste winters buiten hebben kunnen overleven, is dit geen garantie voor de toekomst. Het is dus niet anders, ze moeten in de wintermaanden naar binnen, om zeker te zijn dat u ook het volgend jaar weer Dahlia’s hebt.

Dahlia pinnata

Dahlia’s in de volle grond

De beste tijd om de knollen te rooien is rond Sinterklaas (begin december), als het tegen die tijd nog niet echt gevroren heeft kunt u ook wachten tot de kerst. Het is voor een goede winterrust belangrijk dat de planten bevriezen tijdens een zware nachtvorst. De knollen kunnen vorst van enkele graden zonder problemen doorstaan, sterker nog het maakt ze beter bestand tegen de bewaring in de wintermaanden. Dus als de plant bovengronds is bevroren kunt u de knollen rooien. De stengels worden tot zo’n 7 cm boven de knol afgeknipt. Aan de stengelresten kunt u een etiket met de naam bevestigen. Op lichte grond kunt u voorzichtig de meeste grond van de knollen schudden, op zware grond is het soms noodzakelijk om met de tuinslang de knollen schoon te spuiten. Als de knollen schoon zijn kunt u ze op een droge, vorstvrij en luchtige plek drogen op een oude krant. Na enkele dagen zijn de knollen droog genoeg en kunt u de knollen opbergen in een open kartonnen doos. Vochtige knollen moeten wat langer drogen voordat ze opgeborgen worden. De doos met knollen opbergen op een droge, vorstvrij plek. Het hoeft niet donker te zijn. Daar kunnen de knollen blijven tot half mei, om dan geplant te worden. Knollen die rond die tijd nog geen tekenen van leven vertonen (uitlopende stengels) kunnen wakker gemaakt worden door ze een nacht te weken in een emmer met water.

Dahlia coccinea

Dahlia’s in potten.

Dahlia’s lenen zich uitstekend als potplant. Tegen het eind van het bloeiseizoen (half oktober) zet u de potten buiten op een beschutte plek (onder een afdak o.i.d.), zodat ze niet meer nat regenen. Te natte potgrond kan leiden tot rotte knollen. Het overwinteren van de knollen is vergelijkbaar met Dahlia’s in de volle grond. Ook nu wacht u tot begin december, totdat de planten bevroren zijn tijdens een zware nachtvorst. De stengels knipt u af tot net boven de potgrond. De knollen kunnen met pot en al opgeborgen worden op een vorstvrije en droge plek. Eind april, begin mei beginnen de knollen weer uit te lopen en kunnen de potten als het weer het toelaat weer naar buiten. Het is wel belangrijk om de potten te bemesten met langwerkende meststof (Osmocote®).

Terug naar Botanische Dahlia's

Menupagina

© Kwekerij Kabbes 2008